ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Στα Κύθηρα περνώντας από τον Αβλέμονα, βυθίστηκε το πλοίο "Μέντωρ" του Έλγιν το 1802, μεταφέροντας τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Τα περισσότερα μάρμαρα ανέσυραν από το βυθό δύτες από γειτονικές περιοχές.
Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψάλι. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.
Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος θα βρείτε μία πινακίδα “Νεράιδα, Καταρράκτης” που σε οδηγεί σε έναν ειδυλλιακό τόπο με τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Ένας χώρος μαγικός γεμάτος δρομάκια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά, χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια
Το φαράγγι του Τσάκωνα βρίσκετε ανάμεσα σε δυο χωριά τα Μητάτα και τα Βιαράδικα στο κέντρο του νησιού. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λαξευμένες στους βράχους κρυφές εκκλησίες καθώς και δύο πηγές, μία για κάθε χωριό.
Στα Κύθηρα στον Ποταμό κάθε Κυριακή εδώ και πολλά χρόνια γίνεται ανελλιπώς το περίφημο παζάρι με κάθε λογής ντόπια και μη προϊόντα.
Υπάρχει στα Φράτσια στα Κύθηρα μια υπέροχη ξερολιθιά με μια μαρμάρινη πλάκα που δείχνει δυο ζευγάρια δελφινιών, που το καθένα έχει διαφορετική κατεύθυνση και μια πυξίδα με το σχήμα των Κυθήρων στο κέντρο με τις λέξεις.
"Σε ανάμνηση της Αποδημίας η Γενέθλια γη αφιερώνει".
Το γεφύρι στο Κατούνι (περιοχή Λιβάδι στα Κύθηρα) είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων.
Στη θέση Παλιόκαστρο λέγεται ότι διατηρούσε το θερινό του ανάκτορο ο Μενέλαος, ο ξακουστός βασιλιάς της Σπάρτης, και ότι εκεί βρήκε κρησφύγετο τον πρώτο καιρό ο Πάρις με την αγαπημένη του Ελένη μετά την απαγωγή της, για να χαρούν τον έρωτά τους.
Στις Αμμούτσες (περιοχή κοντά στο Αεροδρόμιο στα Κύθηρα) έχει βρεθεί ολόκληρος λόφος, που σύμφωνα με επιστημονική άποψη, έχει απολιθώματα των οποίων η ηλικία ξεπερνά τα εννέα εκατομμύρια χρόνια.
Τα Μακρυκύθηρα, το νησάκι απέναντι από το Διακόφτι, αγοράστηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών (1954) με την προοπτική να γίνουν τόπος συνάντησης του πανελλήνιου και του παγκόσμιου πνεύματος.
Το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας ξεκινάει από το χωριό Τριφυλλιάνικα και περνάει δίπλα από την κατεστραμμένη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας. Η Παλαιόχωρα με τα κτίσματα του 13ου αιώνα, ήταν η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στο βορειότερο μέρος ενός απόκρημνου βράχου
Στο εσωτερικό της Παλαιοχώρας, της καστροπολιτείας του Αγίου Δημητρίου - που καταστράφηκε από τον Μπαρμπαρόσα - υπήρχαν γύρω στις 70 βυζαντινές Εκκλησίες, ενώ το κάστρο αυτό θεωρείται το μοναδικό κάστρο στην Ελλάδα υπό το λόφο.
Φάρος Μουδαρίου ,βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο.
Στα Κύθηρα το θρησκευτικό στοιχείο πάντα είχε και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Κυθήρων, όπου και αν βρίσκονται. Τη θρησκευτική τους πίστη και ευλάβεια αποδεικνύει η ύπαρξη τόσων εκκλησιών στα Κύθηρα αλλά και η ανέγερση ναών σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε μέρη όπου ζει και ακμάζει το κυθηραϊκό στοιχείο. Συνοπτικά παρουσιάζεται η ιστορία των τεσσάρων μοναστηριών του νησιού.
Το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (στη δυτική πλευρά στα Κύθηρα) χτίστηκε αρχικά το 1857 στη θέση, που σύμφωνα με την παράδοση ένας βοσκός βρήκε την εικόνα ανάμεσα σε θάμνους μυρτιάς (από εκεί πήρε το όνομά της η Παναγία). Χαρακτηριστικό της εικόνας ήταν το μαύρο χρώμα των εικονιζόμενων προσώπων, της Παναγίας και του Θείου Βρέφους. Ημέρα εορτασμού της μονής είναι η 24η Σεπτεμβρίου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται.
Η Μονή της Αγίας Μόνης, που είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού, χτίστηκε το 1840, αφού βρέθηκε εικόνα της Παναγίας ανάμεσα σε θάμνους από βοσκό που έψαχνε τα χαμένα πρόβατά του. Η εικόνα έχει την ιδιαιτερότητα από τη μια πλευρά της να εικονίζεται η Παναγία και από την άλλη ο Άγιος Γεώργιος. Σύμφωνα με την παράδοση την ανακαίνιση της μονής ανέλαβε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν κυνηγημένος από τους Τούρκους κατέφυγε εκεί έκανε δε τάμα να αναστηλώσει το μοναστήρι μόλις ελευθερωθεί η Ελλάδα, Την υπόσχεσή του την τήρησε.
Ο Όσιος Θεόδωρος καταγόταν από την Κορώνη και ήρθε στα Κύθηρα (από τη Μονεμβασιά) για να μονάσει το 10ο αιώνα.
Διέμεινε σε μικρό ναό στη θέση του οποίου χτίστηκε το μοναστήρι. Ο Όσιος κοιμήθηκε στις 12 Μαΐου 961 μ.Χ. και το σκήνωμά του βρήκαν ύστερα από τρία χρόνια ανέπαφο βυζαντινοί στρατιώτες που ήρθαν στο νησί. Ο Όσιος Θεόδωρος έχει μεγάλη σημασία για το νησί: θεωρείται ζωοφόρος, καθώς όταν ήρθε στα Κύθηρα το νησί ήταν έρημο.
Στα Κύθηρα η Μονή της Αγίας Ελέσας είναι χτισμένη στην κορυφή βουνού, ύψους 433 μ., με εντυπωσιακή θέα. Η Μονή χτίστηκε το 1871 και η μνήμη της Αγίας Ελέσας γιορτάζει την 1η Αυγούστου. Ο τάφος της Αγίας βρίσκεται στο προαύλιο της Μονής.
Υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι ναοί με ιδιαίτερη ιστορική αξία, όπως ο Άγιος Γιώργης στο Βουνό (όπου βρέθηκε το πρώτο μινωικό ιερό κορυφής εκτός Κρήτης), ο Άγιος Νικόλας ο Κρασάς (για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε κρασί αντί για νερό), η Παναγιά η Ορφανή, ο Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο (με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις τοιχογραφίες του 12ου αιώνα), οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κ.ά.

Δείτε επιλεγμένα στούντιο και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα Κύθηρα.
Βρείτε το ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας στα Κύθηρα.